Skip to main content

Et godt liv på Råholt

Rolf Jøran Halvorsen

Rolf Jøran Halvorsen har flyttet fra 190 kvadrat på Kongsvinger til 75 kvadrat på Råholt, fra å pendle til å jobbe like i nærheten, og fra vedlikeholdsbehov målt i mange timer til vedlikeholdsbehov målt i minutter. Tiden han har fått til overs deles mellom hytta og kjærlig polering av den røde Porsche-bobla han har i kjelleren.

Vi starter intervjuet med Rolf Jøran Halvorsen utendørs, selv om hverken været eller sesongen strengt tatt er helt med på notene. Slik får han nemlig vist frem hageflekken sin. Den dekker ikke mange kvadratmeterne av Fastlands-Norge, men har likevel stor betydning for Rolf Jøran og hans bedre halvdel Irene.

«At vi havnet i første etasje i en hjørneleilighet er ingen tilfeldighet,» sier han og smiler. «Når jeg kikker på gresset på utsiden av vinduet, får jeg nemlig en liten eneboligfølelse. Uten å måtte forholde meg til all jobbingen som følger med når du bor i en.» Og slik setter han fingeren på en voksende trend og en gruppe mennesker i boligmarkedet populært kalt emptynesters: Voksne mennesker som ikke lenger har hjemmeboende barn, og som benytter endringen i livssituasjonen til å bytte ut stor enebolig med mindre leilighet.

Rolf Jøran Halvorsen i leiligheten sin på Råholt

«Jeg har bodd på Kongsvinger hele livet, store deler av livet på en gård,» fortsetter Rolf Jøran. «Kongsvinger var et flott sted å bo. Da Irene og jeg bestemte oss for å slå oss sammen – med de seks barna vi har sammenlagt – flyttet vi til en stor enebolig med plass til hele hurven. Og det var fint med mye plass, bevares. Diger garasje til Folkevogn Boble-prosjektet mitt, som etter hvert tok langt mer tid og kostet mye mer enn planlagt. Men store eiendommer krever omsorg, stell og vedlikehold. I mellomtiden hadde vi også skaffet oss en hytte på Vingrom, behov for enda mer vedlikehold fikk vi med på kjøpet. Så da sistemann forlot redet tok vi en skikkelig tenkepause. Jeg ønsket å flytte nærmere jobb, da jeg har pendlet hele livet. Valget stod mellom mindre enebolig og leilighet, og siste alternativ virket stadig mer fornuftig. Og da vi kom over dette stedet på Råholt var valget ganske enkelt.»

Rolf Jøran har jobbet med drift og vedlikehold av eiendom i mer enn et kvart århundre, ofte på oppdrag fra eiendomsselskapene til størrelser som Telenor, Storebrand og Posten. Dette gjorde han til en boligkunde et godt stykke utenom det vanlige.

«Sett fra utbyggernes ståsted var jeg nok uvanlig interessert i byggeprosessen,» innrømmer han. «Jeg stakk innom så ofte jeg kunne, og det er vel ikke helt utenkelig at jeg kom med et lite forslag hist og her. Dette er tross alt yrket mitt, og når det blir en helt personlig prosess er det ikke bare naturlig å engasjere seg, det er vanskelig å la være. Men jeg fikk fort en skikkelig god følelse for prosjektet, det var tydelig at dette ville bli bra greier. At innskuddssummen ikke var større enn 100 000 kroner var også et positivt element i regnestykket.»

Å skaffe mennesker til styreverv blir ofte en langdryg affære. Slik ble det ikke i Nedre Grindaveg 117.

Da vi flyttet fra Kongsvinger til Råholt fikk vi mulighet til å sette en ordentlig fot i bakken. Vi bestemte oss for å tenke mindre på arbeidslivet, og mer på selve livet. Og det får vi til her. Et godt liv.

«Å bli med i styret var et krav jeg hadde. Ikke nødvendigvis som leder, selv om det var det jeg endte opp med. Jeg liker å engasjere meg, har alltid hatt et fint forhold til folk, prater med alle og ønsker at folk skal ha det bra. Derfor var det helt naturlig å engasjere meg i fellesskapet her også, et godt miljø kommer ikke på resept. Det må bygges. Nærhet skaper godt miljø, de aller, aller fleste ønsker et godt miljø når du bor i et leilighetsbygg. Og det er fint å gå foran med et godt eksempel. Så jeg tusler rundt, plukker litt søppel hvis jeg ser noe, jeg har blitt en slags blid versjon av vaktmester Narvestad på si. Vi har både renhold og vaktmestertjeneste her, og det er veldig fint. Men det skader ikke å ta i et lite tak selv hvis behovet dukker opp. Det har gitt meg mange hyggelige tilbakemeldinger fra naboene.»

Når du bytter bolig og bosted på samme tid snur det opp ned på mye. Dette gir også rom for endringer, noe Rolf Jøran og Irene har utnyttet til det fulle.

«Vi solgte eller gav bort alt vi hadde av møbler og inventar, og kjøpte helt nytt med akkurat denne leiligheten i tankene. Går du fra 180 til 75 kvadratmeter må du bruke plassen smart. Heldigvis er romløsningene godt gjennomtenkt, vi har plass til alt vi trenger, og samtidig fått mindre å rengjøre. En mindre, lettstelt og vedlikeholdsfri bolig frigjør også mye tid. Vi er mye på hytta vår, og har også blitt flinke til å bruke nærområdet her. Like borte i veien starter det en flott tursti som heter Tærud-runden, utstyrt med bålplass og gapahuk. Den går vi tre-fire ganger i uka. Hurdalssjøen ligger også like ved, der fikk vi noen fine bad i sommer. Og vi gleder oss som barn til grunnlovsdagen! Du kan neppe få en bedre 17.mai-feiring enn den du får ved Eidsvollsbygningen.»

På utsiden av vinduet er mørket i ferd med å feste grepet, det er tid for å sette punktum. Rolf Jøran oppsummerer.